3 Ekim 2008 Cuma

KEY'e yapılan itirazdan sonuç çıkmadığında ne yapılacağı belirsiz

Soru: Emekli astsubayım. KEY listesinde TC kimlik numaram var. Ama Emekli Sandığı sicil numaramda 50 YTL alacağım görünüyor. Halbuki en az beş yıllık alacağım olması gerekirdi. Hem Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Dairesine hem de Emekli Sandığı'na dilekçeyle itiraz ettim. Gelişmelerden nasıl haberim olacak? Cevap verecekler mi? Üç ay sonra yayımlanacak listeyi mi bekleyeceğim? Yine hata olursa bu sefer ne yapmalıyım?

Cevap: Sorunuzdan KEY hesaplamanızda yanlışlık olduğu anlaşılıyor. KEY ödenen dönemde memuriyet yapıyorsanız, itirazınızı çalıştığınız kamu kurumuna (askeri birliğe), emekliyseniz (Emekli Sandığına) yapmanız gerekiyor. İtirazınızın 2 ay içinde sonuçlandırılması yasa hükmü. İtirazınız en geç 2 ay içinde sonuçlandırılacak ve sonuç tasfiye halindeki Emlak Bankası'na bildirilecek. Emlak Bankası gerekli kontrol ve mutabakat yaparak hak sahiplerinin listesini oluşturacak ve bu listeleri Emlak Gayrimenkul Yatıran Ortaklığı A.Ş.'ye (EGYO) gönderecek. EGYO da yeni listeleri hak sahiplerine ödeme yapılması için Ziraat Bankası'na bildirdikten sonra, hak sahipleri KEY ödemelerini almaya başlayacaklar. Normal itiraz süreci bu şekilde işleyecek. Başka türlüsü de zaten mümkün değil. Çünkü, yanlış formatta bildirildiğinden kurumlarına iade edilen 3 milyonun üstünde hak sahibi var. 1 milyon 300 bin TC kimlik numarası bildirilmeyen var. İtiraz edenlerle birlikte sayı 5 milyona ulaşıyor. 5 milyon kişiye ilişkin yanlışlığın tek tek sonuçlandırmasının altından kalkmak mümkün değil. İtirazlar topluca sonuçlandınlarak, ikinci bir ödeme listesi oluşturulur. Genel bir duyuru ile hak sahiplerine KEY ödemeleri başlatılır.
İtiraz ettiğiniz kurumun itirazınızın sonucundan ayrıca sizi bilgilendirmesi gerekir. İtiraz sonucu oluşacak yeni listede adı olmayanlann ya da KEY ödemeleri eksik olanların ne yapacağı yasada belirlenmemiş. İşin can alıcı noktası da burada. Hak sahibi olduğu halde adına KEY ödemesi çıkmayınca yasanın belirlediği şekilde itirazı yapan ve itiraz sonucunda da hakkını alamayanlann durumu ne olacaktır? Bize göre itirazından sonuç alamayanlar için hakkını mahkemede aramaktan başka yol kalmıyor.

Hiç yorum yok:

Arşiv